Recenzija zivota

L'amour au-delà des mots


22.04.2018.

Druge shvatamo nekad previse ozbiljno

Ponekad drage nam osobe povredjujemo...ne zato sto to zelimo, vec dobijemo tu nezahvalnu ulogu u njihovim zivotima.

20.04.2018.

Zna li neko da zagrli ovako:)

Résultat de recherche d'images pour "обнимать душу vk"

i ovako

Résultat de recherche d'images pour "обнимать душу vk"

Résultat de recherche d'images pour "объятие"

Résultat de recherche d'images pour "космическое объятие"




19.04.2018.

Malo, sitno... ja

Malo ja u nama se zali i pati, skoncentrisan na samo svoj svijet, zaokuplja svu nasu paznju.
A kada samo malo skrenemo pogled ustranu ili ga podignemo uvis, vidimo beznacajnost takve paznje, patnje i zalbi, straha...Jer jedino sto je vrijedno u nama, da mu poklonimo nasu punu paznju je ljubav.

18.04.2018.

Razmisljam

Da nam sad neko najavi da je kraj svijeta, da ce da nas pogodi nesto iz svemira i da nam je ostalo jos par sati ili dan, dva zivota, mislim da bi nastala panika.
A svakako cemo otici i to je neminovno a niko ne stvara paniku:)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kada pozelis jedno obicno malo
i upoznas jedno veliko nista,
mislis da svijet upoznajes po prvi put.
Pomislis da si sam
i pozelis da ubrzas vrijeme,
pozelis da zaustavis vrijeme,
pozelis da nestanes
ali i dalje postojis i dalje zelis da postojis,
jer postojanje za tebe znaci zivot, znaci ispunjavanje tvoje svrhe.
Ono u tebi Veliko ti ne dozvoljava da zaustavis vrijeme
a bolje sto je tako...to shvatis tek kada si na odlasku,
kada vrijeme vise nije tvoj neprijatelj, vec te samo nijemo posmatra.
Vidis da je ono kao i ti samo tu u prolazu,
samo radi svrhe i gledate se bez straha na odlasku.
Mislis njegova je uloga velika a tvoja mala ali vi samo zajedno
tkate zivot.



16.04.2018.

Marina Abramovic

Ne znam da li je ponekad vise hrabra ili luda ali je svakako nadasve jaka i neobicna.



14.04.2018.

Mogla bih

Prikrascu se kao srna
bjezeci od lovca
sigurna u tvoje utociste.
Mogla bih zvuke divljih otkucaja da ti priblizim
dok jos nisi ni otvorio oci
da te njihov ritam, njezno razbudi.

Mogla bih da ti nevidljivo pridjem
dok brises sudbinu
sa prolazeceg dana
i dok ga ispijas i cijedis,
da ga zgrabim
i pripremim  svjezeg, za tvoje novo jutro.

Mogla bih da ti sapnem,
da moja ceznja klija
u zrnu stida,
da sam je predala vatri, vodi, zraku, zemlji
a nigdje mira nije nasla.
I kako da je vratim a da me vatra ne spali,
kako da je udahnem, da ne pokrenem vrtlog u sebi,
kako da je ugusim a da ne jeca
i zasto je predadoh zemlji, kada ce da iznikne
jaca, cvrsca nepokolebljiva
Nedodirljiva  a ipak  moja,
njegovana i cuvana.
Usamljena.

13.04.2018.

Prepoznajete li se vi ujutro:)

Isplaniram sebi naredni dan i onda se probudi neka druga ja, sa nekim novim zeljama i potrebama.

12.04.2018.

Sanjam

da sam usla kod njega...tamo gdje je bio (radio), sve je razruseno, ali sam ga nasla od prvi put na novom mjestu, vodila me intuicija.
Nije bio sam, neki muskarac je bio sa njim i spavali su tu. Cudno kako to samo u snu zna biti.
Probudio se cim sam usla ali sam bila seprtljava i nisam znala gdje bi i kuda bi jer mi je razlog bio da samo operem ruke, zbog toga sam svratila.
Primijetim malu bebu i umjesto pranja svojih ruku, operem bebu koja je bila tako sitna da sam je od straha jedva doticala.
Nakon toga me pozove da odemo do obale, da udjemo u vodu. Tu sam odustala jer nisam depilirala noge (koji lud san).
I pomislim kada sam se probudila da je mozda to rusenje znak da nije ziv i odlucim da se javim.
Onaj osjecaj, ne znam da li znate, kada nekoga niste dugo, dugo culi a draga vam je osoba, mjesavina svega.
Da sam malo sacekala, ne bih to uradila. Ovako pod dojmom sna sam se javila i zelim ovdje da ostavim trag o tome...

12.04.2018.

U nocima

U nocima
kad ti san nije dovoljan,
kad zadnjoj zvijezdi
ugasis fenjer,
kada im ispratis saputanja,
zavoli me.

U nocima kao sto je ova
i kao sto je bezbroj proslih
odbacenih,
neotvorenih i nesanjanih,
mozda samo izguzvanih,
da stvori iluziju da nisi sam,
pozeli me.

Mogu ti pricati kao Seherzada iz noci u noc
ali sta ce mi noci istrganih stranica
koje cu da cuvam skrivene u potkrovlju
jutra.

Zelim da me sretnes u noci punoj zvijezda,
uz zapaljenu vatru starosjedilaca iz divljine
dok pricaju svoje price, prozete jezom.
Zelim da se naslonis na moju sjenku,
da ti dotaknem vrelim dahom vrat i kicmu.
Zelim da zatvoris oci i osjetis odakle dolazim,
u kojem stoljecu sam ti bila bliza od zraka
i snaznija od tvoje hrabrosti,
jaca od tvoje upornosti
kada sam hrlila u susret smrti.

Zelim da me se sjetis
u noci kada ti san nije dovoljan.


11.04.2018.

Sloboda izbora

Sva mudrost slobode izbora je u tome da dopustimo vecoj inteligenciji da nas vodi ili da mi bauljamo i tapkamo u mraku neznanja.
Iz nase perspektive gledano,  mislimo da znamo sta je najbolje za nas ali um vidi samo ono sto ga okruzuje.

10.04.2018.

Poligamija

Pratim emisiju o poligamnim  zajednicama (brakovima). Par zajedno potrazi drugu, novu zenu, koja ce da se uklopi u taj postojeci brak...da se slaze sa drugom zenom, djecom, da je otvorena za takav zivot.
Kod nekih je pravilo da nema intimnih odnosa prije zajednickog dogovora oko toga, narocito ne na prvom sastanku i jedan muskarac je prekrsio to pravilo. Kada je rekao zeni ona je to tesko primila.
I razmisljam nesto, svakako planiras zivjeti u braku svjesno gdje ce biti jos jedna, dvije, tri zene...i kakve veze onda ima je li on sa njom bio intiman prvi put ili peti, da li te je pitao ili nije...

Ono sto svi navode koji zive u takvoj zajednici je to neko slaganje, podrska, oslanjanje u nekim zivotnim neprilikama jednih na druge...narocito djecu mogu povjeriti osobi za koju znaju da ce paziti kao i na svoju djecu.

Mislim da bi neko mogao da odrzi tu zajednicu na okupu a narocito u nekom medjusobnom miru i postovanju, morao bi da prije svega, ima jaku disciplinu. Ljubav mi je tu nekako sporedna.

Nekada sam trazila opravdanje za takve brakove (iz nekih vjerskih pobuda)  da ako te muz vara i svakako ce varati, onda bolje da te vara na taj nacin.

Sama, ne vjerujem da bi mogla prihvatiti takav nacin zivota osim da mi nije pretjerano stalo do tog muskarca a da jeste npr. do takvog suzivota.

Iako neki dio u meni naginje i vuce ka mnogobrojnoj porodici (to mi je ostala neka tiha neispunjena zelja) kakvu god sliku da zamislim, ne ide.

Mozda su mi ostali previse utisnuti tragovi iz djetinjstva... uvijek tog nekog svijeta u kuci, uvijek nas puno, nekada previse (gosti) i mozda jer se s gostima uvijek dobro slazemo, valjda zato sto su gosti.


Sta vi mislite o poligamiji i da li bi i u kojim uvjetima pristali na to?



10.04.2018.

Svi mi negdje zurimo

U zurbi doruckujemo, rucamo, veceramo, idemo na posao, vracamo se s posla.
U zurbi obavljamo dnevne obaveze i ono sto smo zabiljezili za taj dan.
Svako negdje zuri i nervira nas npr. kada:
na semaforu cekamo zeleno svjetlo (negdje zurimo?);
ako neko sporo prelazi ulicu;
ako cekamo red na kasi i ako je ta kasa uvijek ona sa najduzim redom;
ako je neko zakasnio pet minuta;
ako je neko spor;
ako sporo govori;
ako je nespretan...
sve to stvara nervozu i cesto ljutnju.
A gdje mi to ustvari zurimo?
Jedino gdje je bas potrebno biti brz su izuzeci a ne svakodnevna pravila.
U nekom hitnom medicinskom slucaju, u slucaju kada dijete ceka, kada ceka neko na nas kome cemo donijeti nesto vitalno vazno a cak i u takvim situacijama, ne radi se o nama samima, vec o drugima i samim tim nema potrebe osjecati stres a narocito ljutnju.
Izgleda da je postao trend biti u zurbi i biti nervozan i ljut.
Oni smireni kao da nisu normalni ili odaju dojam besposlenosti.

09.04.2018.

Ne smanjuj svoju svjetlost da bi se prilagodio onima koji te gledaju iz tame. Jer svjetlost si ti a tama drugih je samo okruzenje iz kojeg treba da iskorace.

07.04.2018.

Snovi

Preksinoc sanjam  senoritu bandidu i jos jednog lika koji je s njom. Njega ne poznajem. Ne poznajem licno ni nju a sigurna sam da sam je sanjala onako kako izgleda.
Ulaze u neki restoran i sjedaju. U tom trenutku nailazi jos jedan tip iz ove virtuelne zajednice i negdje kod vrata, sa dvije strane dva policajca pritrce da ga uhvate ali je uspio uci.
A ja negdje u cosku, razmisljam kako cu izaci i zaobici ih😊
Da li ste vi nekada sanjali nekoga sa bloggera a da ga niste upoznali?

06.04.2018.

Ljubav

Ljubav kakvu vecina ljudi poznaje nije ljubav.
Ljubav nije plac, bol, tuga, nedostajanje, briga, ludilo, depresija, ljubomora, agresija, laz, licemjerje, prica, nada, strah...lista je dugacka a sve se moze svesti pod pojam i osjecaj ljubavi kada se ona pogleda ispod lupe.

Ljubav je stanje bez velikih emotivnih praskanja na skali osjecaja.
Ljubav je najbliza tisini bez misli, mjestu bez buke, stanju bez osjecaja, praznini...

Ono sto danas ljudi nazivaju ljubav je sve drugo osim ljubavi.
Kada se priblizi pravoj ljubavi tek se tada vidi koliko manipulacije stoji iza nazovi ljubavi.

Ljubav nije topla, ljubav je hladna, smirena, sveprisutna, ne brblja i nije pristrana.

Ona gleda sve istim ocima jer u svemu vidi Jedno.
Ne prelazi preko usana, vec dodiruje izvor u nama.
Ne uzbudjuje vec umiruje.
Ne trazi, vec daje.
Ne trebaju joj razlozi, ona sama je razlog.
Voli prerusavanja i igre, da razbije stakleni zid oko nas.
Ako trcite za njom umaci ce vam a prikrast ce se onima cija dusa joj uputi zov.
Njene stanovnike poznat cete po sjaju, jer je svjetlost, svjetlost bez zari i sagorijevanja, plamen bez vatre, prisutna kod pocetka i kraja svega.


06.04.2018.

?

Da je neki osjecaj, situacija, dozivljaj...bilo sta...konstanta, sta biste izabrali?

05.04.2018.

🍞😶

Odem da kupim kifle i vidim radnik usisava mjesto gdje stoje. Gledam i tjesim se da je to mozda specijalni usisivac samo za to, kad upravo u tom trenutku saginje se i usisava pod...
Hiljade bakterija su u toj cijevi...

05.04.2018.

Spasi me

Kada me probudi jecanje noci i
kada me jutro odbaci uz drhtaj,
kada mi kisa skvasi misao
koja se tek nazrijeti mogla,
budi tu, da me spasis.

Postoje osjecaji iz kojih ne mozes satkati rijeci,
postoji bol koji se ne strasi umiranja,
postoji sutra sa ranjavim i potlacenim putevima,
sa izbrazdanim izborima koji mi se u pogledu zrcale.

Ako zelis pokazacu ti ih.
Otvoricu sirom sve svoje rusevine
mozes tu skriti svoje misli,
mozes uzeti moje,
pokisle.


Samo jednom,
pokleknula sam i nesigurnom rukom
navukla zastor svih ushicenja
koja su prijetila poput nabujale rijeke
da me uhvate u svoje ralje.

Samo jednom sam cekala
da mi dlanom izbrises otisak sudbine
koji mi nije dao da krenem.
Stajao je nijem i nemilosrdan  ispred mene
sa tvojim zigom.

03.04.2018.

Ispruzite obje ruke

Kada dajemo nesto drugima, moze to biti poklon, neki napitak  ili dodavanje bilo cega, obicno ispruzimo samo jednu ruku.
Kada primamo od drugih, najcesce primamo s obje ruke😊.

Ima nesto suptilno, a u isto vrijeme i ljupko u davanju s obje ispruzene ruke. Mijenja nas i nismo ni svjesni te promjene odmah, vec je primijetimo kasnije kada je vec nasla put do onog skrovitog dijela unutar nas.
Kao zagrljaj...


02.04.2018.

Dani

Svane jutro, nekoga probudi alarm, nekoga ptice, neko se budi sam, neko u necijem zagrljaju.
Svejedno kako se probudili, vecina nas prezvaka dan i ne dozivi njegovu  punocu.
I tako, dani se taloze u grudima, ne cvjetaju, ne mirisu, postaju napor, donose umor, zgrbe se na ledjima.
A samo ga treba prigrliti kao dragocjen poklon.






01.04.2018.

Nikada nije kasno za

oprostiti sebi ili drugima,
popraviti se,
pokazati ljubav
i voljeti.
Nista od navedenog nije uzalud, niti se moze zakasniti jer za ovo nam ne trebaju specijalni uslovi, specijalno vrijeme, specijalne osobe.

Svaki Boziji dan, dobijemo novu priliku, novi pocetak a mi zapnemo na jedno mjesto, zakucani kao ekser i hrdjom pocnemo da obavijamo sve ono sto je esencija za zdrav i ispunjen zivot.



Recenzija zivota
<< 04/2018 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Koracam i pokusavam ostati na onoj tankoj niti koja razdvaja istinu od lazi, mrznju od ljubavi.
Nalazim mir i ljepotu u gledanju sunca, caroliju u kisnim kapima, odsjaju mjesecine u sobi, pijesku dok klizi niz prste,bosom hodu. Moji ucitelji su biljke jednako kao vjetar i djeca u cijim ocima izvire iskrenost. Osluskujem poruke kristala, divim se snazi ljekovitog bilja,zvjezdani nebeski svod je neiscrpna tema koliko i fascinantna. Odnosim se s postovanjem prema svemu stvorenom.Svaki novi dan prihvatam kao dar od Boga koji mi nosi mogucnosti za ucenje i da budem blize Njemu.Puteva za to je mnogo, istrazujem i radujem se kao dijete svakom malom koraku naprijed.
Kroz zivot me prate cuda koja kad ih shvatim prestaju to biti.


Divim se
*onima koji su hrabri da slijede svoje snove;
*bicima koja su savladala svoje slabosti;
*ljudima koji iz najvecih nevolja izlaze kao pobjednici, jaci, bolji, mudriji;
*djeci, jer vole iskreno...


Ljepota
sjaj izlaska sunca i pocetak budjenja dana;
istina
pogled djecijih ociju;
radost
miris pokosene trave i pecenog hljeba;
sloboda
pticiji let visoko na nebu;
prolaznost
otisak stopala u pijesku;
Povjerenje
prvi djeciji korak;
osmijeh
sum vjetra kroz lisce breze...



Moje sunce, moj mjesec, moje zvijezde

Filmovi

Hram duse

MOJI FAVORITI

Brojac zvijezda
46411

Powered by Blogger.ba